Zuylen
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Zuylen
Locatie
Adres: Tournooiveld 1, 3611 AS
Oud-Zuilen
Gemeente Maarssen
Provincie Utrecht

Slot Zuylen is gelegen in het dorp Oud-Zuylen tussen Utrecht en Maarsen, ten oosten van de Vecht, tussen de Slotlaan en het Tournooiveld.
Typologie

Bij opgravingen ten zuidwesten van het kasteel zijn drie zijden van de fundamenten van een zware stenen toren aangetroffen. Waarschijnlijk gaat het hier om een woontoren, die mogelijk al in de dertiende eeuw gebouwd is.
Etymologie
Het slot ontleent zijn naam aan de familie Van Zuylen, die het kasteel tot 1404 in bezit had.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 23-05-2011

Huidige functie:

Het uiterlijk van kasteel Zuylen is sinds de achttiende eeuw nauwelijks meer veranderd. Bij de laatste verbouwing zijn oude elementen zoals hoektorens en schietgaten behouden, waardoor Zuylen nog steeds een kasteelachtig karakter heeft. Ook het interieur is in de achttiende eeuw verbouwd naar ontwerp van Jacob Marot. Een bijzonder element is de portrettengalerij in de eetkamer, een reeks levensgrote familieportresten opgenomen in de betimmering van de kamer. In de zgn. Gobelinzaal hangen bijzondere wandtapijten die omstreeks 1670 zijn gemaakt in het atelier van de Delftse tapijtwever Maximiliaan van der Gught. Op de voorburcht staan nog steeds twee dienstgebouwen, en in het linker diensthuis zijn nog laat-middeleeuwse bouwdelen aanwezig. De toegang naar de voorburcht wordt gevormd door een poorttoren die vermoedelijk is gebouwd naar ontwerp van een lid van de familie Keldermans. Een formele tuinaanleg rond het kasteel is voor het eerst zichtbaar op afbeeldingen uit het eind van de zeventiende eeuw. De binnen- en buitengrachten van het kasteel waren in het ontwerp opgenomen, waardoor het kasteelcomplex tot een samenhangend geheel werd. Waarschijnlijk in de jaren 1730 is aan de noordwestzijde van de tuin een zeer fraaie slangemuur aangelegd. Vervolgens is omstreeks 1840 in het zuidelijke deel van de tuin de formele aanleg vervangen door een aanleg in Engelse landschapsstijl, waarschijnlijk naar een ontwerp van Johan David Zocher. De huidige tuin bevat elementen uit al deze perioden.