Karssenberg
BASISREGISTRATIE [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Karssenberg
Locatie
Adres: Zwiepseweg 142, 7241PV
Lochem
Gemeente Lochem
Provincie Gelderland
Havezate Karssenberg lag ten oosten van Lochem, aan de zuidzijde van de Berkel, in het smallere stukje grasland tussen de Zwiepenseweg en de Hangzolder.
Typologie
Etymologie
Huidige situatie
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Grondgebruik:
Boven het maaiveld en in het landschap zijn geen resten meer zichtbaar van de voormalige havezate, maar archeologisch bodemonderzoek van RAAP heeft wel uitgewezen dat er in de bodem nog resten aanwezig zijn. Archis geeft geen archeologische waardemelding bij dit terrein.
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum:
Bron:
Bezitsgeschiedenis
Afbeeldingen
Kadastrale minuut, 1811-1832, Gemeente Laren, Gelderland. Sectie G, blad 1, nr. 264 (watwaswaar.nl, http://watwaswaar.nl/#hc-Wm-6-ed-1v-1-4RTk-2CuG---1Fq, geraadpleegd op 10-03-2009).Gewassen pentekening, 1720, 'De Karssenberg, drie uuren van Zutphen', door F. Berkhuijs, Collectie Stedelijk Museum Zutphen (Hiddink 1993, p. 235).
Bronnen
Literatuur
Harenberg, J., 1989, Kastelen en landhuizen rond Lochem, Zutphen, p. 21.Hiddink, H.J., 1991, Geschiedenis van het kasteel en de marke Nettelhorst-Langen, Borne, p. 235-236.Scholte Lubberink, H.B.G. en P.A.M.M. van Kempen, 2004, RAAP-Rapport 962. Archeologisch kastelenproject WCL-De Graafschap. Provincie Gelderland, Amsterdam, p. 153-161.
Documentatie
N.v.t.
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: Maartje Verhoeckx
Beschrijving gemaakt: 13-03-2009
Bouwhistorisch onderzoek RCE
N.v.t.
Archeologisch onderzoek RCE
N.v.t.
Overig onderzoek
RAAP Rapport 962, p. 153: 'In opdracht van de provincie Gelderland heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau in de periode 2001-2003 een inventariserend archeologische onderzoek uitgevoerd naar kastelen, havezaten en buitenplaatsen in het Waardevolle Cultuurlandschap De Graafschap. Het primaire doel van het archeologisch project is om door middel van het inzichtelijk maken van de vermoede archeologische waarden te komen tot een integrale (cultuurhistorische) bescherming van kastelen, havezaten, landgoederen en historische buitenplaatsen in Gelderland.Huis de Karssenberg was een van deze onderzochte terreinen. Er is bureau- en veldonderzoek verricht. De vorm en ligging van het huis zijn hierbij goed naar voren gekomen. Op basis van aardewerkscherven kan het huis gedateerd worden op nieuwe tijd (1500-1850). Er zijn geen bewijzen gevonden voor een middeleeuwse voorganger. Het grootste gedeelte van de fundering is in de loop van de tijd uitgebroken of verploegd. Aan de oostzijde van het huis is een waterput, beerput, kelder of kleine vijver aangetroffen. Van belang is dat het terrein van huis De Karssenberg in de toekomst een toeristisch-recreatieve functie gaat vervullen. In dit verband dient op het terrein een informatiepaneel met gegevens over het huis en zijn bewoners geplaatst te worden'.
Geomorfologische codering
3L6, Gordeldekzandwelvingen (+/- oud bouwlanddek)
Bodemkundige codering
zEZ23-VII, Hoge zwarte enkeergronden; lmig fijn zand.
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.