Groesbeek IV
BASISREGISTRATIE [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Groesbeek IV
Locatie
Adres: Kasteelhof
Groesbeek
Gemeente Groesbeek
Provincie Gelderland
Kasteel Groesbeek lag ten oosten van de Molenweg/Dorpsstraat en ten zuiden van de Hoflaan, langs de Kasteelhof.De vier hoekpunten geven het terrein aan dat op de kadastrale minuut van 1820 nog omgracht was. Het betreft het kasteelterrein en diens voorburcht-locaties.
Typologie
Etymologie
Huidige situatie
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Aan de oppervlakte is niets meer te zien van het kasteel, dat ergens in de loop van de 20e eeuw afgebroken moet zijn. Archis geeft geen monumentale-waardemelding bij dit terrein, het is niet beschermd.
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum:
Bron:
Bezitsgeschiedenis
Afbeeldingen
Google Earth foto, 2009, Locatie terrein Groesbeek IV (Documentatiecentrum NKS).Kaart van het Nederrijkswoud, 1750, 'Schets van het kasteel Groesbeek op de kaart', door Thomas Witteroos, R.A.G., Arnhem; Archief Rekenkamer (Schulte 1983, p. 16-17). Kadastrale minuut (1820)over Google Earth foto, 2009, Groesbeek IV (Documentatiecentrum NKS).Kadastrale minuut 1820, Gemeente Groesbeek, Gelderland. Sectie I, blad 2, nr. 266-270 (http://watwaswaar.nl/#dU-O0-7-ed-1v-1-3xrs-1c9Y---v9, geraadpleegd op 19-11-2009).
Bronnen
Literatuur
Gorissen, Friedrich von, 1959, Die Burgen im Reich von Nimwegen, auszerhalb der Stad Nimwegen, Kleve, p. 122-125. ROB, 1991, Jaarverslag Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek 1990, Amersfoort, p. 160. Schulte, A.G., 1983, Het rijk van Nijmegen Oostelijk gedeelte en de Duffelt, ’s-Gravenhage, p. 45-47.
Documentatie
'Definitieve resultaten van archeologisch onderzoek aan de Hoflaan te Groesbeek' door de Heemkundekring Groesbeek - www.heemkundekringgroesbeek.nl, geraadpleegd op 19-11-2009 (Documentatiecentrum NKS).
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: Maartje Verhoeckx
Beschrijving gemaakt: 19-11-2009
Bouwhistorisch onderzoek RCE
N.v.t.
Archeologisch onderzoek RCE
Archis waarnemingsnummer 21353: In 1990 heeft de ROB onderzoek uitgevoerd op de locatie van het kasteel: hierbij zijn tufsteen (daterend 12e eeuw) en botanische resten (900-1650 nC) gevonden. Later werd deze omschrijving toegevoegd aan het waarnemingsnummer: 'In het kader van het project Update waarnemingen met materiaalcategorie onbekend 2006/2007 is ervoor gekozen om aan het complextype Versterking geen vondsttype toe te kennen als in de beschikbare documentatie geen melding wordt gemaakt van relevante archeologische correlaten (bijvoorbeeld wal, gracht, ophoging, grondsporen, bouwmateriaal, fundering etc.)'.
Overig onderzoek
Archis onderzoeksmeldingnummer 23598: In 2007 vond direct ten zuiden van het voormalige kasteel Groesbeek (locatie voorburcht?) archeologisch booronderzoek uitgevoerd door RAAP: 'In opdracht heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau op 27 juli 2007 een bureau- en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd in verband met geplande bouwwerkzaamheden in de gemeente Groesbeek. Doel van dit onderzoek was eventueel aanwezige archeologische resten op te sporen en, voor zover mogelijk, een eerste indruk te geven van de kwaliteit (gaafheid en conservering),aard, datering, omvang en diepteligging ervan. In overeenstemming met wat verwacht werd op basis van het bureauonderzoek is in het plangebied tijdens het archeologisch inventariserend veldonderzoek een archeologische vindplaats uit deze periode aangetroffen. De helft van het plangebied blijkt op basis van historisch kaartonderzoek te bestaan uit het nog (deels) onverstoorde buitenterrein van het voormalige Kasteel te Groesbeek. In het plangebied is een ongeveer 2,1 m diepe aanvoergracht (of zijgracht) van het laat-middeleeuwse kasteel Groesbeek aangetoond. Tevens bevinden zich centraal in het plangebied waarschijnlijk nog resten van de buitengracht van het kasteel. Het booronderzoek was op sommige locaties niet goed uit te voeren vanwege grind, stenen en mogelijk puin. Daarnaast is het overgrote deel overbouwd en/of onderkeldert of komen recente diepe bodemverstoringen voor.'
Geomorfologische codering
B, Bebouwing.
Bodemkundige codering
lh, Bebouwing.
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.