Didam
BASISREGISTRATIE [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Didam
Locatie
Adres: N.v.t.
Didam
Gemeente Montferland
Provincie Gelderland
Kasteel Didam lag ten zuiden van het huidige Didam. Het kasteelterrein, dat nog als omgracht aangegeven staat op de kadastrale minuut uit het begin van de 19e eeuw, ligt ten noord-oosten van de hoek in de Dijksestraat waar deze straat de Kerkwijkweg raakt. De huidige Randweg Zuid doorkruist het terrein waar het kasteel ooit gestaan heeft. De coördinaten geven een centraal punt in het omgrachte terrein aan. Het is niet duidelijk waar op dit terrein precies het kasteel gestaan heeft.
Typologie
Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 22-04-2009
De huidige functie van het kasteelterrein, dat in de 19e eeuw nog omgracht en dus herkenbaar was, is tegenwoordig deels grasland. Het terrein is ook deels nog bebouwd. De aanleg van de zuidelijke Randweg, die het terrein zou doorkruisen is enorm vertraagd door allerlei onderzoeken en sinds 26 Maart 2009 officieel uitgesteld. Dit, omdat de Raad van State onderzoek wil doen naar de bouwprocedure van de Randweg.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
In het landschap is niets meer te zien van het kasteel, dat reeds in 1502 afbrandde en vermoedelijk in de 17e eeuw geheel werd afgebroken. Archis geeft geen archeologische waardemelding bij dit terrein, het is niet beschermd. Raap Rapport 747 zegt wel dat het terrein van kasteel wel als een zeer waardevol archeologisch object beschouwd moet worden. De huidige functie van het kasteelterrein, dat in de 19e eeuw nog omgracht en dus herkenbaar was, is tegenwoordig deels grasland. Het terrein is ook deels nog bebouwd. De aanleg van de zuidelijke Randweg, die het terrein zou doorkruisen is enorm vertraagd door allerlei onderzoeken en sinds 26 Maart 2009 officieel uitgesteld. Dit, omdat de Raad van State nader onderzoek wil instellen naar de bouwprocedure van de Randweg.
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum:
Bron:
Bezitsgeschiedenis
Afbeeldingen
Kadastrale minuut, 1811-1832, Gemeente Didam, Gelderland. Sectie H, blad 1, nr. 298-312 (http://watwaswaar.nl/#f2-RM-6-ed-1v-1-49gG-1qjI---1B, geraadpleegd op 22-04-2009).
Bronnen
Literatuur
Dalen, A.G. van, 1967, Het Kasteel te Didam, Zevenaar. Lennep, F.K. van, 1924, “Het slot Didam en zijne leenregisters” (overdruk), in: Gelre Bydragen en mededeelingen, deel 27, Nijmegen, p. 233-238. Schilfgaarde, A.P. van, 1932, Het archief van het huis Bergh, Nijmegen, p. 105-109.
Documentatie
Krantenartikelen uit de Gelderlander van 25 en 27 Maart 2009 over het uitstel van de aanleg van de Randweg, die dwars over het onbeschermde, maar archeologisch zeer waardevolle kasteelterrein zal worden aangelegd (Documentatie centrum NKS, documentatiemap 'Didam').
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: Maartje Verhoeckx
Beschrijving gemaakt: 22-04-2009
Bouwhistorisch onderzoek RCE
N.v.t.
Archeologisch onderzoek RCE
N.v.t.
Overig onderzoek
Archis onderzoekmeldingsnummer 10840: in 2001 is er archeologisch vooronderzoek verricht (proefputten/proefsleuven) vanwege de aanleg van de Zuidelijke Randweg bij Didam dat het voormalige (onbeschermde) kasteelterrein doorkruist. In opdracht van gemeente Didam, uitgevoerd door RAAP. Hieruit is gebleken dat het tracé van de zuidelijke randweg rijk is aan archeologische vondsten en dan met name op het kasteelterrein. De conclusie is: 'Gezien de aanzienlijke omvang en ouderdom van het kasteel moet het terrein van kasteel Didam als een zeer waardevol archeologisch object beschouwd worden'. Vervolgens wordt het advies gegeven om archeologisch vervolg onderzoek te doen wanneer bij de aanleg van de weg archeologische resten aangetast of vernietigd zullen worden (RAAP rapport 747).Mogelijk is dit ook het geval geweest, want op het zelfde gebied wordt een nieuw onderzoeksmeldingsnummer genoemd: 14365. Dit vermeld dat er in 2005 opnieuw archeologisch onderzoek was gepland, dit keer een booronderzoek. In opdracht van de gemeente Montferland, uitgevoerd door ADC ArcheoProjecten (www.archeologie.nl). Archis geeft als selectieadvies: 'In het tracé van de randweg en in de toekomstige woonwijk kerkwijk zijn vier vindplaatsen aangetroffen, die behoudenswaardig zijn. Aangezien behoud binnen het wegtracé en in de woonwijk niet mogelijk is wordt geadviseerd de vindplaatsen op te graven'. Er wordt niet naar een rapport verwezen, maar er is contact opgenomen met de organisatie betreffende dit object.
Geomorfologische codering
3L5, Welvingen.
Bodemkundige codering
Zn23, Kalkloze zandgronden.
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.