Nes, De / Est, De / Hesch / Nes(ch)
IN BEWERKING [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Nes, De / Est, De / Hesch / Nes(ch)
Locatie
Adres: Ter hoogte van de kruising tussen de Melssinghdreef en Bouwing te Tuil
Tuil
Gemeente Neerijnen
Provincie Gelderland
Op het erf van de boerderij, genaamd 'De Nesch', aan de westzijde van het dorp Tuil, stond aan een afgesneden Waalarm het kasteel De Nes. Het kasteel was gelegen ter hoogte van de kruising tussen de Melssinghdreef en Bouwing te Tuil
Typologie
Het is onduidelijk wat de typologie van De Nes is geweest.
Etymologie
'Den Nesch' is mogelijk vernoemd naar 'die Nesse', een riviertje dat langs het huis liep.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 29-08-2007
In 1958 is het restant van de oude kasteeltoren afgebroken en de grachten werden gedempt om hiervan bouwland te maken. Op de plaats van het kasteel staat nu een boerderij.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Grondgebruik:
Op de plaats van het kasteelterrein staat een boerderij. Van het middeleeuwse kasteel zijn geen resten meer te vinden.
Afmetingen
De totale afmetingen van het terrein zijn 132 x 104 m. De afmetingen zijn ontleend aan de kadastrale minuut.
Oudste vermelding
Datum: 1312
Bron: Sloet 1924, 487
"'Huys ende hoff in den Neys, tot Tuyl gelegen, transporteren Gijsbert voocht van Tuyl en Agnes, zijn wijff, tot behoeff van Gijsbert van Haeften, 1312'"
In het Gelders leenregister vindt men de beleningen van het geslacht Van Haeften van 1312 tot 1570 met 'huys ende hoff in den Neys (ook Nes of Es genoemd) tot Tuyl gelegen'.
Bezitsgeschiedenis
In het Gelders leenregister vindt men de beleningen van het geslacht Van Haeften van 1312 tot 1570 (met een korte onderbreking in de 14e eeuw), met 'huys ende hoff in den Neys (ook Nes of Es genoemd) tot Tuyl gelegen. Uiteindelijk draagt Otto Willemsz. van Haeften dit leen in 1570 op ten behoeve van Wynant van Broeckhuysen. In de gegevens van het kadastrale minuutplan van 1826 staat aangegeven dat de omliggende percelen aan het begin van de 19e eeuw in handen waren van Theidorus Melsfingh, landbouwer te Tuil.
Bouwgeschiedenis
Het is niet bekend wanneer het kasteel De Nes gebouw is, noch hoe het er toen uit zag. Op de minuutplan van 1826 is te zien dat het huis omgeven was door grachten (vermoedelijk 17e-eeuws gezien de afmetingen daarvan). Onduidelijk is echter wat precies de hoofdburcht vormde. De toren lijkt op die kaart (nog) in het water te liggen. Het kasteelterrein onderscheidde zich door de hoge ligging en sporen van vroegere grachten waren in de jaren '50 nog herkenbaar (NRC Handelsblad, 1-3-1958). Het overblijfsel van een vierkante toren, die als duiventoren werd gebruikt, was eveneens aanwezig in de jaren '50. Deze ruïneuze toren, waarschijnlijk in de 16e of 17e eeuw gebouwd, was het enige overblijfsel van het kasteel, nadat dit in 1672 door de Fransen in brand zou zijn gestoken. Het grondplan van de toren vormde een vierkant van 6 x 6 meter. De muurdikte bedroeg 1 meter. Van deze toren stond in de jaren '50 nog ongeveer 1,5 meter hoog muurwerk overeind, grotendeels gepleisterd baksteen. Hierop was een afgeknot piramidedak gebouwd. In de jaren '50 was ook een oude plavuizen vloer van de kelder nog te onderscheiden. Deze werd toen gebruikt als bewaarplaats voor gras. In 1958 werd het kasteelterrein afgegraven en de grachten werden gedempt om hiervan bouwland te maken. Het restant van de oude kasteeltoren werd afgebroken. Op de plaats van het kasteel staat nu een boerderij (documentatiemap NKS).
Afbeeldingen
- De minuutplan van 1826, www.watiswaar.nl. Te zien is de huisplaats, omgeven door grachten.
Literatuur
- Sloet, J.J.S., 1924, Register op de leenactenboeken van het vorstendom Gelre en graafschap Zutphen. Het kwartier van Nijmegen. Arnhem, 487.- Vermeulen, F.A.J., 1932, De Nederlandse monumenten van geschiedenis en kunst in de Bommeler- en de Tielerwaard. 's-Gravenhage, 341-342.- Documentatie map NKS, o.a. het artikel 'Oude kasteeltoren te Tuil afgebroken', NRC Handelsblad, auteur onbekend, 1-3-1958.- www.watiswaar.nl
Documentatie
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: L. van de Werk
Beschrijving gemaakt: 29-08-2007
Bouwhistorisch onderzoek RCE
Archeologisch onderzoek RCE
Bij archeologisch onderzoek in 1958, door de Oudheidkundige Dienst uit Amersfoort uitgevoerd, zijn op het omwoelde kasteelterrein 'cultuurresten' uit de 14e eeuw aangetroffen (Cobouw 4-4-1958, documentatiemap NKS).
Overig onderzoek
Geomorfologische codering
Bodemkundige codering
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.