Hagevoort / Meekerens Huijs
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Hagevoort / Meekerens Huijs
Locatie
Adres: Galgendaal 13, 6691 MD Gendt
Gendt
Gemeente Lingewaard
Provincie Gelderland

Het huis was gelegen ten zuidwesten van Gendt. Als het 19de-eeuwse huis gebouwd is op de plaats van het oorspronkelijke huis, dan lag dit precies in het midden tussen de Galgendaal aan de noordzijde, de Kommerdijk aan de oostzijde, het Mekrisveld aan de westzijde en de Waaldijk aan de zuidzijde. Ter plaatse loopt een pad en het huis lag ten oosten van de knik in dit pad.
Typologie

De typologie van het huis Hagevoort is niet bekend.
Etymologie
Waarschijnlijk is de naam van het huis afgeleid van zijn ligging: een voorde is een doorwaadbare plaats in een rivier, en het gedeelte 'haag' kan duiden op de aanwezigheid van bos of struiken in de omgeving, danwel op een door hagen omgeven stuk grond. Het is niet duidelijk of 'Hagevoort' ook de naam van het middeleeuwse huis is geweest. Op de kaart van ca. 1620 wordt dit huis 'Meekerens huijs' genoemd.
Huidige situatie
Van het 19de-eeuwse kasteel resten twee hekpijlers aan de Waaldijk, die in 1995, na door een vrachtwagen omver te zijn gereden, zijn gereconstrueerd.