Homoet
IN BEWERKING [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Homoet
Locatie
Adres: Weteringsewal ong.?
Valburg
Gemeente Over-Betuwe
Provincie Gelderland
De ligging van Homoet is niet bekend. Vermoed wordt dat het kasteel gelegen was aan de noordzijde van de Weteringsewal, iets ten westen van de Homoetse straat.
Typologie
De typologie van het kasteel Homoet is niet bekend.
Etymologie
Homoet is vermoedelijk vernoemd naar het buurtschap.
Huidige situatie
Ter plaatse van de vermoede plaats van het kasteel bevindt zich een weiland, waarin geen sporen te herkennen zijn.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Grondgebruik:
Van het kasteel Homoet zijn geen zichtbare resten behouden gebleven.
Afmetingen
De afmetingen van het kasteel Homoet zijn niet bekend.
Oudste vermelding
Datum: N.v.t.
Bron: N.v.t.
"N.v.t"
Voor zover tot op heden bekend is, wordt kasteel Homoet niet genoemd in de geschreven bronnen.
Bezitsgeschiedenis
In de geschreven bronnen wordt geen kasteel Homoet genoemd. Het is echter waarschijnlijk dat er in de veertiende en vijftiende eeuw toch een huis Homoet heeft bestaan, aangezien leden van de familie Van Homoet hoge ambten vervulden aan het hof van de hertogen van Gelre, en dus waarschijnlijk een versterkt huis zullen hebben gehad. De eerste keer dat de naam 'Van Homoet' voorkomt in de bronnen is 1347. Johan van Homoet werd toen door graaf Reinald van Gelre benoemd tot ambtman van de Over-Betuwe. Mogelijk had Johan (of een van zijn voorouders) niet lang daarvoor de heerlijkheid Homoet gekregen, en is zich daarnaar 'Van Homoet' gaan noemen. De familie Van Homoet had de hoge heerlijkheid Homoet in leen tot 1486. Hendrik van Homoet en Wisch verkocht toen de heerlijkheid aan Oswald van den Bergh. De families Wisch en Van (den) Bergh hebben waarschijnlijk niet op Homoet gewoond, aangezien zij elders al huizen hadden. Vermoedelijk is Homoet al snel verdwenen.
Bouwgeschiedenis
Op grond van het feit dat leden van de familie Homoet ambtman waren en over hun gebied de hoge justitie hadden, mag men aannemen dat er een kasteel heeft gestaan. Er is over dit kasteel echter niets bekend, ook wordt het nergens vermeld.
Afbeeldingen
Er zijn geen afbeeldingen van het kasteel Homoet bekend.
Literatuur
- Hofs, Rian, 1987, 'De hoge heerlijkheid Homoet en haar heren', in: Tabula Batavorum 5 (1987) nr. 3, 79-82.- Regt, Herman de, 2003, 'Kastelen rondom Elst', in: Chris de Bont et al. red., Terugblik, 'De Betuwe op slot'. Over kastelen en adellijke huizen , Jaarboek Tabula Batavorum nr. 4. Opheusden, 45-78, aldaar 55-57.
Documentatie
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: T. Hermans en M.D. Saan
Beschrijving gemaakt: 22-08-2009
Bouwhistorisch onderzoek RCE
Archeologisch onderzoek RCE
Overig onderzoek
Geomorfologische codering
Bodemkundige codering
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.