Huissen / Burcht van Kleef / Ambtshuis / Danenburg
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Huissen / Burcht van Kleef / Ambtshuis / Danenburg
Locatie
Adres: N.v.t.
Huissen
Gemeente Lingewaard
Provincie Gelderland

Het voormalige burchtterrein bevindt zich in de zuidoosthoek van Huissen en is gelegen tussen de Burchtgracht en de Kloosterlaan.
Typologie

Het kasteelcomplex bestond uit een grote ronde toren op een motte met een voorburcht waar, binnen een grote, min of meer ovale ommuring, verschillende gebouwen stonden.
Etymologie
Het kasteel is genoemd naar de locatie waar het is gelegen. Het kasteel wordt ook de Burcht van Kleef en Ambtshuis genoemd. Dit komt voort uit het feit dat de burcht en het ambt beheerd en bestuurd werden door een ambtman, een hoge functionaris in dienst van de graven, sinds 1417 hertogen Van Kleef. De naam Danenburg verschijnt op een afbeelding van 1586, en is waarschijnlijk het resultaat van een poging om de stichting van de grote toren op de motte toe te schrijven aan de Noormannen (nl. 'de Denen').
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 02-09-2014

Bovengronds is er niets meer zichtbaar van het kasteel te Huissen. Het Dominicanerklooster ter plekke fungeert nog steeds als klooster en als 'centrum voor bezinning, bezieling en beweging voor mensen en organisaties'.