Aerdt / Ter Cluse
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Aerdt / Ter Cluse
Locatie
Adres: Molenhoek 2
Herwen
Gemeente Rijnwaarden
Provincie Gelderland

Op deze locatie staat nu het 17e-eeuwse huis Aerdt. Dit is de opvolger van het oude huis Aerdt waarvan resten in de bodem zijn teruggevonden.
Typologie

Alleen van het 17e-eeuwse huis Aerdt zijn de plattegronden bekend. Van het oude huis Aerdt (of ter Cluse) liggen baksteen- en muurresten nog om het huidige huis verspreid. Over de typologie van het oude kasteel valt weinig te vertellen.
Etymologie
Het kasteel is vernoemd naar het dorp Aerdt dat hier ten noordwesten van ligt. De oudere benaming 'Cluse' kunnen we interpreteren als een verwijzing naar een kluis (onderkomen van een kluizenaar) of een kapel dat hier in de buurt moet hebben gelegen. Hier zijn echter geen sporen meer van teruggevonden.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 04-01-2006

Van het middeleeuwse kasteel huis ter Cluse, of huis Aerdt is niks meer over, afgezien van resten in de grond. Het huis Aerdt dat er nu staat dateert uit de tweede helft van de 17e eeuw. Op het erf van Aerdt bevinden zich nog grachten die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met het oude kasteel. Aan de zuidkant van het erf sluit een galerij aan op het 17de eeuwse huis. Deze is verbonden met een lage vierkante toren. Aan de noordkant van het erf bevindt zich een koetshuis. Het terrein waarop huis Aerdt en de zijvleugels zich bevinden ligt hoger dan het omringende landschap.