Batau, De / Ten Baan
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Batau, De / Ten Baan
Locatie
Adres: Nedereindseweg 403
Nieuwegein
Gemeente Nieuwegein
Provincie Utrecht

Het terrein van het middeleeuwse huis De Batau ligt direct voor de gelijknamige boerderij De Batau. Ten zuiden van de Nedereindseweg.
Typologie

Op de kaart van het kapittel van Oudmunster van Henrick Verstralen uit 1626 is het kasteel afgebeeld als een woontoren. De huidige boerderij staat op het voorterrein waarop in de 17de eeuw ook reeds een boerderij stond.
Etymologie
De naam 'De Batau' is afgeleid van 'de baten', dit slaat waarschijnlijk op de vruchtbaarheid van de omringende landerijen van het huis.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 25-2-3009

Het kasteeleiland is nog steeds zichtbaar in het landschap, evenals een gedeelte van de oorspronkelijke omgrachting. Er is nog ca. 100 m van de voormalige oprijlaan naar het kasteel bewaard gebleven. Op de voormalige voorburcht staat een dwarshuisboerderij uit 1791, 'Huize De Batau' geheten, mogelijk op dezelfde plaats als haar middeleeuwse voorganger. Een van de stenen die de toegang tot het terrein markeren, is een fragment van een zandstenen fries met 'beslagwerk', dat mogelijk uit ca. 1600 zou kunnen dateren.