Raasink, Huis Het
IN BEWERKING [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Raasink, Huis Het
Locatie
Adres:
Warnsveld
Gemeente Gemeente Zutphen
Provincie Gelderland
Typologie
De typologie van het middeleeuwse Het Raasink is onbekend. Her huis is mogelijk is voortgekomen uit een spieker.
Etymologie
Huidige situatie
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar: (?)
Grondgebruik:
Van het middeleeuwse Raasink, dat waarschijnlijk oorspronkelijk een spieker was, is als gevolg van een brand in 1785 en 1924 niets meer over. De gracht die om het complex liep is aan het einde van de negentiende eeuw gedempt. Wel bevinden zich in de bodem nog fundamenten van het huis en uitbraaksleuven.
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum: 1675
Bron:
In 1675 trouwde jonker Gerrit Raesink tot den Korenblik met Anna Bras (Van Petersen en Harenberg 1987, p. 70).
Bezitsgeschiedenis
De oudst bekende eigenaar van Het Raasink was jonker Gerrit Raesink tot den Korenblik. Mogelijk was het geslacht Raesink al eigenaar van het bouwwerk sinds ca. 1600. In 1765 ging Het Raasink via een gerechtelijke verkoop over in handen van Jan Ensink. Zijn broer verkocht het huis in 1781 aan lambertus Ebbink. De dochter van deze Lambertus, Wilhelmina Margaretha, verkocht Het Raasink samen met haar echtgenoot Jan van Huchten aan Zweer Addink in 1817. Nog steeds is Het Raasink in het bezit van zijn nageslacht.
Bouwgeschiedenis
Over het middeleeuwse Huis Raasink is maar weinig bekend. Het inventariserende archeologische onderzoek, dat in 2002 door RAAP werd uitgevoerd, bracht aan het licht dat in de bodem nog uitbraaksleuven en funderingen aanwezig zijn. Deze restanten wijzen op een versterkte omgrachte spieker met een kleine uitbouw op de zuidwest hoek. De tekening van Berkhuys laat een rechthoekig stenen bouwwerk zien, bestaande uit 2 of 3 verdiepingen. Het huis is op de tekening voorzien van een zadeldak. De voorgevel heeft een rond afsluiting met vijf schoorstenen en mogelijk een aantal duivengaten. Een mogelijke uitbouw is op deze tekening niet te zien.Ten oosten van het huis werden door RAAP de restanten van een kademuur aangetroffen. In de bodem werden bovendien steengoedscherven aangetroffen, die suggereren dat het huis Raasink al ruim voor 1675 bestond. Ten noorden van het huis ligt een grote vijver, waarvan onderzoek heeft uitgewezen dat de bodem niet is verstoord. Onderzoek van de vijvervulling kan wellicht meer vertellen over het Huis Raasink en haar bewoners. Het Raasink werd verwoest door branden in 1785 en 1924 en werd hierdoor onbewoonbaar. De gracht rond het huis werd in de negentiende eeuw gedempt.
Afbeeldingen
-Het Raasink. Tekening door F. Berkhuys die de situatie weergeeft rond 1720. Particuliere collectie die deel uitmaakt van de collectie RKD(Van Petersen en Harenberg 1987, p. 70).
Bronnen
Literatuur
Bronnen:Secundaire Literatuur:Van Petersen, J.W. en J. Harenberg, 1987. Warnsveld. Historische wandeling door het dorp en zijn buitengebieden. Zutphen, 70.Onderzoeksrapporten:P.A.M.M. van Kempen, 2002, Huis het Raasink. Gemeente Vorden. Een inventariserend archeologisch onderzoek. Amsterdam. Raap-notitie 211.
Documentatie
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: W. Landewé
Beschrijving gemaakt: 5-5-2003
Bouwhistorisch onderzoek RCE
Archeologisch onderzoek RCE
Overig onderzoek
Raap, inventariserende archeologisch onderzoek 2002.
Geomorfologische codering
Bodemkundige codering
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.