Doornenburg
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Doornenburg
Locatie
Adres: Kerkstraat 27, 6686 BS, Doornenburg.
Doornenburg
Gemeente Bemmel
Provincie Gelderland

Het kasteel de Doornenburg bevindt zich aan de noordoostzijde van het gelijknamige dorp gelegen in de uiterste oosthoek van de Betuwe in de buurt van waar Rijn en Waal zich vertakken.
Typologie

De hoofdburcht van het complex de Doornenburg behoort tot de compact samengestelde toren-/zaalkastelen. In oorsprong bestond dit kasteel uit een rechthoekige toren van twee bouwlagen met een ommuurde binnenplaats. Door dichtbouwen van de binnenplaats en ophogen van het geheel is de huidige blokvorm ontstaan.
Etymologie
In 891 of 892 is er al sprake van een "villa Doronburc" toebehorend aan de abdij van Lorch. Omstreeks 1046 trekt de kerk van Gendt inkomsten uit dit goed, nu gespeld als Dorinburc."villa"kan in dit geval zowel staan voor landgoed als boerderij. "burc"zal duiden op een verstekte plaats. In 1225 vinden we het goed als Dorenburg gespeld en 1295 als Darenborch.De eerste heer die zich van de naam Darenburg bediende was een heer Willem van Doirnick. Hij komt voor van 1295 tot 1346 en noemde zich afwisselend Willem van Doirnick of van Doornenburg ("Dominus Wilhelmus miles de darenborch", 1 mei 1295,Schilfgaarde, A.P., Van, 1937)
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 02-10-2000

Het poortgebouw van de vooburcht geeft toegang tot het complex. Rechts bevinden zich de bijgebouwen met onder meer een koffieschenkerij. Erachter op de zuidwesthoek gelegen, bevindt zich de kapel, die beschikbaar is voor erediensten. Ten oosten (links) van de kapel, loopt de brug naar de hoofdburcht. De deur in de oostgevel was de oorspronkelijke toegang tot de hoofdburcht en was d.m.v. een schuinlopende brug met de voorburcht verbonden.