Clarenborg
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Clarenborg
Locatie
Adres: In de nabijheid van de Kerklaan te Nieuwer ter Aa
Nieuwer ter Aa
Gemeente Breukelen
Provincie Utrecht

Google Earth coördinaten: Breedtegraad 52°11'31.65"N, Lengtegraad 4°58'45.03"OClarenborg was gelegen ten noorden de Nederlands-Hervormde kerk van Ter Aa, aan de overkant van de rivier de Aa, waarschijnlijk op het erf van de huidige boerderij 'ridderhofstad Clarenborg' aan de Kerklaan.
Typologie

Het is niet bekend hoe Clarenborg er in de middeleeuwen uit heeft gezien. De vermoedelijke locatie van het huis is nog wel aan te wijzen: de huidige boerderij Clarenborg ligt op een duidelijk verhoogd, licht geaccidenteerd terrein op een oeverwal.
Etymologie
Clarenborg is genoemd naar Johan van Clarenborch, echtgenoot van Gerritje van der Aa, die in 1416 het huis erfde van haar vader Jacob van der Aa.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 23-7-2009

Huis Clarenborg is niet meer zichtbaar in het landschap. Op de vermoedelijke plek van het huis staat tegenwoordig een boerderij. Bij het bouwen van een schuur zouden er fundamenten van het oude huis zijn uitgebroken, maar archeologisch onderzoek heeft niets opgeleverd.