Guldenburg
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Guldenburg
Locatie
Adres: Nabij Zandweg 225
Vleuten
Gemeente Utrecht
Provincie Utrecht

In de zuidwesthoek van het boerderijperceel van boederij Goedenburch, Zandweg 225, te Vleuten zijn aan de rand van het perceel, bij de sloot, nog resten aanwezig van het huis Guldenburg. De coördinaten geven het centrumpunt aan van het Archis monument-terrein (AMK), waarbij de waarneming van de muurresten zijn opgenomen.
Typologie

Guldenburg was een adellijk huis. Het wordt op een kaart uit 1599 omschreven als een zgn. stenen kamer, d.w.z. elk adellijk huis dat geen ridderhofstad is. Dit was in dit geval een stenen gebouw onder een zadeldak tussen trapgevels op een omgracht terrein, gelegen bij een boerderij.
Etymologie
Het is niet bekend waar de naam Guldenburg vandaan komt. Het gedeelte 'burg' in de naam duidt erop dat het hier ging om een versterkt huis.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 21-3-2009

Guldenburg is niet meer zichtbaar in het landschap. Er is nog wel ondergronds een muur aangetroffen die mogelijk van het huis afkomstig is. Tegenwoordig maakt het kasteelterrein als grasland deel uit van een boerenerf.