Emminkhuizen
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Emminkhuizen
Locatie
Adres: Emminkhuizerlaan 3
Renswoude
Gemeente Renswoude
Provincie Utrecht

Emminkhuizen was gelegen ten noorden van de Emminkhuizerberg in Renswoude, mogelijk op de plek waar tegenwoordig de boerderij aan Emminkhuizerlaan 3 staat.
Typologie

Het is niet bekend welk type kasteel Emminkhuizen is geweest. De opgravingen hebben daar geen uitsluitsel over gegeven. Op de tekening van Jan de Beyer uit 1750 zijn geen middeleeuwse resten van het huis te zien. De vorm van het middeleeuwse huis is daardoor niet meer te achterhalen.
Etymologie
Het huis is waarschijnlijk genoemd naar het gebied, dat de naam Emmi(n)khuizen droeg. Waarschijnlijk was Emminkhuizen oorspronkelijk de naam van een vroegmiddeleeuwse boerderij, die genoemd was naar een van zijn eigenaren: Emmi(n)ks huis. (Wolleswinkel 1998, 10). Vervolgens werd het de naam van heel het gebied, en tenslotte ook die van het huis.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 26-3-2009

Op het weiland op de vermoedelijke plaats van Emminkhuizen zijn sporen aangetroffen van enkele structuren. Het is niet duidelijk of het hier inderdaad het huis zelf betreft, of andere gebouwen.