Cannenburg
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Cannenburg
Locatie
Adres: Maarten van Rossumplein 4, 8171 EB
Vaassen
Gemeente Epe
Provincie Gelderland

Kasteel Kannenburg is gelegen vlak ten noorden van het dorp Vaassen.
Typologie

Het is niet precies bekend hoe het 14e-eeuwse kasteel Kannenburg eruit zag. In de 15e eeuw was het een rechthoekige burcht met op iedere hoek een vierkante toren.
Etymologie
Het is niet bekend waar de naam Kannenburg vandaan komt.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 11-5-2004

De Kannenburg is gelegen in een park van 24 hectare groot. Het gebouw is geheel omgracht en uit rode baksteen opgetrokken. De muren zijn ongeveer 1 meter dik. Het huis heeft een schilddak. Het is langwerpig met op elke hoek een uitspringende vierkante toren. Aan de oostzijde is het drie verdiepingen hoog; aan de westijde twee. De noordwestelijke hoektoren is twee bouwlagen hoog, de oostelijke drie lagen. De overige torens zijn beide drie verdiepingen hoog; de noordoostelijke toren heeft een uivormige spits.Aan de voorzijde, naast de zuidoostelijke hoektoren, heeft het kasteel een uitbouw van vier verdiepingen hoog, de oorspronkelijke ingangstoren, met een vooruitspringende toren met een uivormige spits. Bovenin deze ingangstoren bevindt zich een gebeeldhouwde figuur, mogelijk Maarten van Rossem, met de kwartierwapens van Van Rossem. De tegenwoordige ingang ligt hiernaast en is in Lodewijk XIV-stijl aangelegd. Boven de ingang zijn de wapens van Frederik Johan van Isendoorn à Blois en zijn echtgenote te zien. Voor de ingang ligt een bordes, waartoe een op vier bogen gemetselde brug leidt. De oostelijke gevel van het kasteel vertoont resten van de 15e-eeuwse ramen met natuursteen kozijnen en middenkalven. Door banden van zwart verglaasde bakstenen is deze muur, evenals de noord- en zuidwestelijke toren, in ruiten verdeeld. Het kasteel zelf is opengesteld ter bezichtiging. Het oostelijke bouwhuis is ingericht als restaurant-theehuis.