Oldenaller
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Oldenaller
Locatie
Adres: Oldenallerallee 3, 3882 RW
Putten
Gemeente Putten
Provincie Gelderland

Het huis Oldenaller ligt op een landgoed van in totaal 440 hectare, dat bestaat uit landbouwgrond, heide, bos en boomgaarden. Het is gelegen aan de snelweg A28.
Typologie

Het is onbekend hoe het middeleeuwse huis Oldenaller eruit zag. Ook is het niet bekend waar het lag; men maakt er alleen melding van dat het niet op de huidige plaats lag.
Etymologie
In de oudste vermelding van het goed wordt het Aleir genoemd. Dit betekent een 'leir', dat wil zeggen een laar oftewel bosrijke streek, aan het water de A, nu de Schuitebeek. Oldenaller is de benaming voor een afscheiding van Den Aller. Analoog aan de traditie uit oost-Nederland, kan het hier heel goed gaan om een erflaterconstructie of een lijftocht, die een negende deel van het goed vertegenwoordigt.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 2-5-2004

Oldenaller is tegenwoordige een blokvormig huis met omlopend schilddak en een middentoren. De gevels hebben risalieten en hoge dakkapellen met frontons en gebeeldhouwde klauwstukken. Binnen is de uit 1655 daterende eiken trap met balusters nog aanwezig. De stenen brug voor het huis is in 1743 aangelegd.