Valkhof, Het
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Valkhof, Het
Locatie
Adres: Valkhofpark Nijmegen
Nijmegen
Gemeente Gemeente Nijmegen
Provincie Gelderland

Het Valkhof is gebouwd op een heuvelrand aan de Waal.
Typologie
 (?)
 (?)
Het is onduidelijk hoe de burcht er tijdens Frederik Barbarossa precies heeft uitgezien. Het is echter vrijwel zeker dat hij rond 1155 de zogenoemde Reuzentoren heeft laten bouwen. Rond deze zaaltoren heeft men in diezelfde tijd een polygonale ringmuur op bogen gebouwd. Deze muur is wellicht ook onder Frederik Barbarossa opgetrokken, al zijn de halfronde torens in de ringmuur waarschijnlijk van later datum. In de veertiende en vijftiende eeuw zijn er woonvleugels aan de Reuzentoren aangebouwd, waardoor de ruimte binnen de ringmuur deels is opgevuld.
Etymologie
Huidige situatie
Van kasteel het Valkhof resteren nu alleen nog de Sint-Nicolaaskapel, de ruïne van de Sint-Maartenskapel, het restant van een tufstenen waltoren en een deel van de buitenste ringmuur. Van de Romaanse Maartenskapel staat eigenlijk alleen nog de absis overeind. Rondom de restanten van het kasteel heeft men een park aangelegd.