Slangenburg
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Slangenburg
Locatie
Adres: Kasteellaan 6, 7004 JK Doetinchem
Doetinchem
Gemeente Gemeente Doetinchem
Provincie Gelderland

De Slangenburg ligt in het bosrijke gebied ten oosten van Doetinchem.
Typologie

De typologie van het middeleeuwse kasteel voor de verwoesting van 1585 is onduidelijk.
Etymologie
De naam 'Slangenburg' is waarschijnlijk deels afgeleid van de Slingebeek. Dat is de beek die door het landgoed stroomt. Het deel 'burg' wijst erop dat het hierbij gaat om een huis van steen.
Huidige situatie
De Slangenburg ziet er grotendeels nog uit zoals in de achttiende eeuw. Vooral van belang is het interieur van het kasteel. Veel vertrekken zijn versierd met wand- en plafondschilderingen, waarvan de meeste in de zeventiende eeuw zijn vervaardigd door Gerard Hoet. Als inspiratiebron hebben daarbij de klassieke mythen gediend, die vertellen over verbroken liefdesrelaties. In de negentiende eeuw heft Johannes Stortenbeker nog schilderingen in de hal van het kasteel aangebracht. Opvallend is ook de schuilkapel op zolder. Rond het kasteel ligt een park met sterrenbos en een zichtas. Aan de oostzijde van het huis ligt de begraafplaats van de familie Pasmann. Het is een grafheuvel met een toegangshek uit circa 1720.