Hackfort
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Hackfort
Locatie
Adres: Baakseweg
Vorden
Gemeente Vorden
Provincie Gelderland

Het huis ligt aan de Baakse Beek, ter plaatse Hackfortse Beek genaamd, tussen Vorden en Wichmond.
Typologie

In de oorspronkelijke situatie (eind 14de eeuw) was er vermoedelijk sprake van een woontoren, bestaande uit twee bouwlagen boven een kelder. Het geheel werd bekroond met een schilddak. Door de vele aan- en verbouwingen van later tijd is de oorspronkelijke vorm onzichtbaar geworden.
Etymologie
De naam bestaat uit twee delen. Het gedeelte 'fort' duidt op een voorde, een doorwaadbare plaats. Het eerste deel is minder duidelijk. Het zou een eigennaam kunnen zijn: Hacke. Het kan echter ook afgeleid zijn van 'hank', hetgeen dode rivierarm betekent.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 26 juni 1998

De hoofdburcht is volledig intact en heeft zijn in 1788 verkregen aanzicht bewaard. Van grachten en voorburcht is nagenoeg nietsmeer over. Intern zijn er na 1981 enige verbouwingen geweest om er vijf appartementen in aan te brengen. Hal, grote zaal, torensalon en keldervertrekken zijn in gebruik als representatieve ruimten voor Natuurmonumenten en de Vordense gemeenschap.