Blikkenburg
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Blikkenburg
Locatie
Adres: Blikkenburgerlaan
Zeist
Gemeente Zeist
Provincie Utrecht

Het terrein van het voormalige kasteel Blikkenburg is gelegen ten zuiden van de Blikkenburgerlaan te Zeist, op ca 500 m. afstand ten zuidoosten van Slot Zeist.
Typologie

Hoewel de plattegrond van het huis bekend is, laat Blikkenburg zich moeilijk vatten in één typologie. Er is sprake van meerdere niet-herkenbare bouwfasen.
Etymologie
De herkomst van de naam Blikkenburg is onbekend.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 2009

Het tegenwoordige huis Blikkenburg werd pas in 1850 gebouwd op een terrein iets ten zuiden van de ligging van de vroegere ridderhofstad. Dit 19de-eeuwse landhuis bestaat uit een souterrain, begane grond, eerste verdieping en een afgeplat schilddak. Het rechthoekige, witgepleisterde huis is in neoclassicistische stijl opgetrokken. Het landhuis en gelijktijdig gebouwde koetshuis liggen in een bescheiden landschapspark naar ontwerp van K.G. Zocher. In het park van Blikkenburg kunnen restanten van een landschappelijke aanleg worden aangetroffen, zoals een deel van het oorspronkelijke padenpatroon. Ook de verbrede waterloop in het zuiden, grenzend aan het gazon, is bewaard gebleven. De huidige eigenaar herstelt de landschappelijke aanleg.

Dakenplan: D.B.M. Hermans


Ansicht: collectie NKS