Middachten
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Middachten
Locatie
Adres: Landgoed Middachten 3, 6994 JC
De Steeg
Gemeente Rheden
Provincie Gelderland

Kasteel Middachten is gelegen in de uiterwaarden van de IJssel ten zuidoosten van het dorp De Steeg
Typologie

Kasteel Middachten bestond oorspronkelijk uit een rechthoekig hoofdgebouw met daarin een zaal, en twee zijvleugels.
Etymologie
Het kasteel is waarschijnlijk genoemd naar Johan van Mithdac of Michdat, die in 1190 genoemd werd als getuige bij een transactie van de graaf van Gelre.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 24-2-2003

Kasteel Middachten ligt tegenwoordig midden in het landgoed Middachten. De hoofdburcht bevindt zich in een vijver en is een vierkant kasteel in Hollands-classicistische stijl, met middenrisalieten aan alle zijden. Het is in gebruik als woonhuis en wordt af en toe opengesteld voor publiek. Op de voorburcht bevinden zich twee bouwhuizen.Tegenwoordig is kasteel Middachten vooral bekend vanwege het interieur. Het kasteel herbergt een belangrijke collectie 16e- tot 19e-eeuws meubilair en portretten van belangrijke personen uit het geslacht Middachten en de Oranjes. Het heeft een trappenhuis met een stucwerkkoepel in Lodewijk XIV-stijl.Ook de tuinen, aangelegd in een combinatie van de klassieke Franse en de idyllische landelijke Engelse stijl, zijn van belang. De aanleg van de tuinen is begonnen aan het einde van de 17e eeuw. In het begin van de 20e eeuw zijn de tuinen opnieuw aangelegd, maar delen van het eerdere ontwerp zijn bewaard gebleven. Vanaf 1987 zijn de tuinen gerestaureerd.