Biljoen
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Biljoen
Locatie
Adres: Biljoen 1, 6883 JH
Velp
Gemeente Rheden
Provincie Gelderland

Kasteel Biljoen is gelegen in de westelijke uiterwaarden van de IJssel, tussen de snelweg A 348 en de spoorlijn Arnhem-Zutphen, ten oosten van de plaats Velp.
Typologie

Kasteel Biljoen was een vierkant kasteel met vier hoektorens.
Etymologie
Het is onduidelijk waar de naam Biljoen vandaan komt.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 20-2-2003

Kasteel Biljoen ligt midden in het omringende park, in een grote vijver. Het kasteel is te bereiken via een boogbrug. Het bestaat uit een kubusvormig gebouw met vier hoektorens met klokvormige kappen. Het verkeert in goede staat en is in gebruik als woonhuis. Kasteel Biljoen is gedecoreerd in verschillende stijlen. Het kasteel herbergt een verzameling 17e-eeuwse Vlaamse wandtapijten en heeft plafonds en muurdecoraties in Lodewijk XIV- en -XVI stijl. De grote balzaal heeft gestuukte plafonds en muren met afbeeldingen uit de Romeinse geschiedenis. Ook het omringende park, aangelegd in de landschapsstijl aan het einde van de 18e eeuw door o.a. J. G. Michael en J. D. Zocher sr. en jr., is interessant.