Vliet, Hofstede te
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Vliet, Hofstede te
Locatie
Adres: N.v.t.
Lopikerkapel
Gemeente Lopik
Provincie Utrecht

Hofstede te Vliet was gelegen op enkele honderden meters ten westen van Huis te Vliet, dat gelegen was ten westen van Lopikerkapel, tussen de Lopikerweg-Oost in het in zuiden en de Achterdijk in het Noorden.
Typologie

Hofstede te Vliet was een omgracht adellijk huis, waarvan de status en het uitzien nog onduidelijk zijn. Het bestond uit een twee rechthoekige terreinen, gescheiden door een sloot. Beide terreinen waren voorzien van een ringmuur. Op het grootste terrein stond in een hoek het huis, de zgn. stenen kamer. De terreinen waren om sloten door twee grachten, een ovale aan de buitenkant en een rechthoekige aan de binnenkant, met een aarden wal ertussen. Dit alles maakt Hofstede te Vliet tot een adellijk huis.
Etymologie
Hofstede te Vliet dankt waarschijnlijk zijn naam aan het geslacht Van (den) Vliet, maar het is ook mogelijk dat de hofstede direct naar de waterrijke omgeving genoemd is.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 20-3-2009

De hofstede is vrijwel geheel verdwenen. Er zijn in het landschap enkel nog resten van de buitengracht zichtbaar als sloten.