Heemstede te Houten
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Heemstede te Houten
Locatie
Adres: Heemsteedseweg 26, 3992 LS, Houten
Houten
Gemeente Houten
Provincie Utrecht

Kasteel Heemstede is gelegen in de hoek tussen de Heemsteedseweg en de Heemsteedsekanaaldijk, ten westen van de A27 en de plaats Houten.
Typologie

De typologie van het middeleeuwse huis is niet bekend. Mogelijk ging het om een woontoren. Het huidige 17de-eeuwse huis is zwaar gerestaureerd nadat het op 10 januari 1987 door een hevige brand in de as werd gelegd.
Etymologie
'Heem' verwijst naar 'huis' en 'stede' betekent 'stad'.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 19-09-2009

Na een brand in 1987, waarbij een belangrijk deel van het 17de-eeuwse huis verloren ging, is het huis herbouwd. In het souterrain is tegenwoordig Restaurant Kasteel Heemstede gevestigd en de rest van het huis is in gebruik als kantoor bij Phanos N.V. (de vroegere Bouwmaatschappij WCN).Rond het huis ligt een park dat tussen 1680 en 1700 vanuit Engelse landschapsstijl in barokke stijl werd heringericht. Aan de hand van archeologisch onderzoek wordt vanaf 2000 onder regie van Hylkema Consultants en tezamen met Oldenburgers Historische Tuinen gewerkt aan de restauratie van de tuinen.

Ansicht: collectie NKS