Vierakker, Huis /'t Mengerink/Olde Spiker
IN BEWERKING [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Vierakker, Huis /'t Mengerink/Olde Spiker
Locatie
Adres: Heerlerweg 10
Vierakker
Gemeente Gemeente Vorden
Provincie Gelderland
De voormalige havezathe Vierakker ligt op een kleine hoogte ten westen van de weg tussen Leesten en Wichmond.
Typologie
Het is niet duidelijk welke typologie aan Vierakker valt toe te kennen.
Etymologie
De naam Vierakker is afgeleid van de geslachtsnaam Vieracker. Deze familie was eigenaar van het huis in de veertiende, vijftiende en de zestiende eeuw.
Huidige situatie
Een bijgebouw van de voormalige havezathe Vierakker is tegenwoordig in gebruik als boerderij.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Grondgebruik:
Vierakker is een rechthoekig laatgotisch huis. Het wordt gedekt door een zadeldak tussen twee trapgevels. De gevels zijn voorzien van duivengaten. Het bouwwerk is op de verdieping nog grotendeels voorzien van de oorspronkelijke kloostervensters met zandstenen kozijnen.
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum:
Bron:
Bezitsgeschiedenis
Het Mengerink of Vierakker was een Overijssels leen. Het was van de veertiende tot de zestiende eeuw in handen van het geslacht Van Vieracker. Van de zestiende tot de zeventiende eeuw was de familie Van Dorth eigenaar van Vierakker. In de zeventiende en achttiende eeuw was Vierakker in handen van het geslacht Van der Hell. Deze familie werd in de achtiende eeuw als eigenaar opgevolgd door de families Van Till en Van Eck. Uiteindelijk wordt Vierakker in 1866 gekocht door landbouwer Evert Jan Heuvelink. Deze exploiteerde het landgoed als boerderij en verkocht het huis voor afbraak. Hierna kwam het bijgebouw van de voormalige havezathe telkens weer in handen van boeren.
Bouwgeschiedenis
In te vullen door RAAP, volgens hun brief van 8 november 2000.
Afbeeldingen
-Vierakker of 't Mengerink (Ter Kuile, 1958, pl. CXXXIX, afb. 408).
Bronnen
Literatuur
-Oudheidkundige Vereniging 'De Graafschap', Meester Hendrik Willem Heuvel Stichting en G.A. van der Lugt Stichting, 1975, Archief 1925-1975. Orgaan van Oudheidkundige Vereniging 'De Graafschap', Meester Hendrik Willem Heuvel Stichting en G.A. van der Lugt Stichting. Z.p, 72-74.-Ter Kuile, E.H., 1958, De Nederlandse monumenten van geschiedenis en kunst. Dl. III. De provincie Gelderland. Tweede stuk: het kwartier van Zutphen. 's-Gravenhage, 160.-Stenvert, R., C. Kolman, S. Broekhoven en B. Olde Meierink, 2000, Monumenten in Nederland Gelderland. Zwolle, 314.-Zandstra, 1958, E., W. Van Heusden en D.J.G. Buurman, Kastelen. Het kwartier Zutphen. Arnhem, 95-96.
Documentatie
Coördinaten
Coordinaten: ,
Kaartblad: 33H , x: 213,38, y: 457,80, precisie 2
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: W. Landewé
Beschrijving gemaakt: december 2000
Bouwhistorisch onderzoek RCE
Archeologisch onderzoek RCE
Overig onderzoek
Geomorfologische codering
Bodemkundige codering
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.